Wat is LPG?

Wat is LPG? 3.7 out of 5 based on 6 votes.
( 6 Stemmen )

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. LPG is een fossiele brandstof welke voortkomt uit aardgas en aardolie. Uiteraard gaat daar een heel productieproces aan vooraf. LPG wordt in Nederland en België ook wel autogas genoemd. Veelal is het bij de pompstations aangeduid als LPG. LPG is een brandstof voor mengselmotoren.

LPG is een mengsel van Propaan en Butaan. Per land zal de verhouding tussen propaan en butaan verschillen. Dit heeft te maken met de temperatuur. Bij lage temperaturen zal het mengsel meer propaan bevatten. Bij hoge temperaturen meer butaan. Dit wordt gedaan omdat butaan bij een lage temperatuur niet goed genoeg verdampt. In Nederland is de samenstelling van autogas ongeveer 70% propaan en 30% butaan.

Verder is LPG een schonere brandstof dan diesel of benzine. De verbranding van autogas is veel gelijkmatiger. Hierdoor ontstaan er schonere uitlaatgassen. De CO 2 uitstoot van LPG is lager dan bij een diesel of benzinemotor. Ongeveer 10% ten opzichte van benzine. LPG stoot wel meer NOx uit dan een benzinemotor, maar minder dan een diesel. Sinds 1955 is LPG op de Nederlandse markt als brandstof te verkrijgen.